Important:
Geamul termoizolant (geamul termopan) reprezintă un ansamblu format din minimum două foi de sticlă, între care există un mediu gazos (aer, argon sau alt gaz inert).
Aceste foi de sticlă sunt etanşate (sigilate) perfect între ele, având rolul de a reduce transferul termic şi fonic.
Performanța de izolare termică este reprezentată de coeficientul de transfer termic U exprimat în W/m²K.
Valoarea U este dată de cantitatea de căldură (energie) care se pierde printr-o suprafată de 1 m² în fiecare secundă, în anumite condiții de temperatură (interioară și exterioară)
O foaie de sticlă simplă, cu grosimea de 4 mm transferă 90% din căldură! Aceasta este o pierdere foarte mare! Factorul U având valoarea de 5,4 W/m2K.
Un geam termoizolant, alcătuit din două foi de sticlă clară, având aer între ele, are valoarea U = 2,8 W/m2K.
Bine de știut: cu cât geamul termopan izolează mai bine, cu atât valoarea coeficientului de transmitere termică este mai mic.
Un geam termoizolant, alcătuit din două foi de sticlă, din care una simplă, iar cealaltă cu depunere low-e (low emisivity), are Factorul U cu valoarea 1,4 W/m2K, iar dacă între cele două foi de sticlă se introduce argon, acest coeficient scade la 1,1 W/m2K
Dacă însă vorbim despre un geam tripan (geam termoizolant alcătuit dintr-un ansamblu de trei foi de stică), acest coeficient U poate ajunge chiar la 0,6 - 0,5 W/m2K
Materialul izolant absolut ar avea coeficient de transmitere termică 0, dar așa ceva nu există! Nu este fizic posibil crearea unui material izolator total, izolator absolut!
Pur și simplu nu se poate!
Ce izolează de fapt?
Mulți cred, că sticla în sine. Cu cât avem mai multe foi de sticlă, cu atât se îmbunătățește izolația termică.
Neadevărat! Sau - parțial adevărat!
Sticla este relativ un bun conductor termic. Dar - în cazul ferestrelor - sticla formează o barieră între aerul din exterior și aerul din interior al locuinței, nu lasă ca cele doua medii să se amestece. Are acelasi rol ca și al unui pahar pentru apă: nu lasă să se amestece apa din pahar cu ce-i în afara paharului.
Dar, dacă în pahar vom pune ceai fierbinte, și paharul îl vom pune într-un recipient de apă rece? Vom vedea, că - fără să se amestece ceaiul cu apa, ceaiul se va răci destul de repede în pahar. Cum? Prin radiatie.
Căldura va trece prin sticlă foarte ușor!
Dar dacă punem ceaiul fierbinte, cu pahar cu tot, într-un pahar gol mai mare, iar după aceasta îl punem în recipientul cu apa rece, vom observa, că ceaiul se va răci mult mai greu.
De ce? Pentru că avem o "pernă de aer" în jurul paharului cu ceai. Și aerul izolează mult mai bine, decât sticla.
Acesta este principiul de bază al geamului termoizolant.
Dar dacă lăsăm paharul cu ceai fierbinte pe masă, ceaiul se va răci oricum. Va ajunge la temperatura aerului, care-l înconjoară.
Chiar și într-un termos! Se conformează legilor fizicii și ajunge în echilibru termodinamic!
Ceea ce izolează de fapt în geamul termopan este mediul gazos dintre sticle, și nu sticla in sine.
Grosimea ideală a acestui strat gazos (de obicei argon) este de 14-16mm. Deci, distanta optimă dintre foile de sticlă este de 14-16mm!
Cu cât distanta dintre sticle e mai mică, radiațiile termice dintre foile de geam cresc exponențial! Dacă distanța e mai mare, se creează o rotație a mediului gazos între sticle (turbulență), care crește rata transferului termic.
Din această cauză, grosimea optimă a unui geam termopan formata din două foi de sticlă de grosimi de 4mm, este de 24mm. (4-16-4)
În cazul geamului termopan triplu, se recomanda a se folosi pachete de geam termopan de grosime între 40-44mm (4-16-4-16-4)Știind acest lucru, ne dăm seama, că geamul termopan triplu de grosime de 32mm (4-10-4-10-4) sau mai subtire, din punct de vedere al izolației termice este o glumă!