Bizzpluss logo
termopane-logo-header-big
termopane-logo-header-small

Bizzpluss Termopan Brasov
Rehau & Salamander

Măsurarea plaselor cu cadru

Nu este un lucru foarte dificil de făcut, dar măsurarea corectă a plaselor necesită totuși un pic de atenție.

Pentru a măsura și a putea monta corect plasele cu cadru, trebuie să ținem seama de câteva lucruri importante:

  • Măsurarea corectă a "cotei lumină".
  • "Cota vizibila toc", pe fiecare latură.
  • Verificarea necesității cadrului suplimentar.
  • Verificarea posibilității montării cadrelor și a ramelor.
  • Verificarea necesității dotării ramei plasei cu "garnitură de adaos".

Dar haideți să le vedem mai pe larg:

Cota lumină

Este dimensiunea acelui dreptunghi (de obicei) al tâmplăriei, pe care vrem să-l acoperim cu plasă. Este golul ferestrei sau al ușii deschise!

Cota lumină se măsoara în milimetri și se va preciza separat latura orizontală (L) și cea verticală (H). Se masoară din garnitură în garnitură.

explicație cotă lumină plase pe cadru - fig.1 explicație cotă lumină plase pe cadru - fig.2

Dacă spațiul ne permite, ideal ar fi ca acest gol al ferestrei să fie integral acoperit cu plasă, în așa fel, încât rama plasei să nu fie vizibilă din interior, pentru a maximiza suprafața prin care se produce aerisirea încăperii.

Pentru a atinge acest deziderat, "cota lumină" a ferestrei (Fig.2) ar trebui să fie egală cu golul cadrului plasei (cota lumină a plasei). Vezi Fig.3

explicație cotă lumină plase pe cadru - fig.3

Acest lucru îl putem realiza doar, dacă avem suficient spațiu liber de jur-în-prejurul ramei ferestrei sau ușii - cum spuneam și mai sus - necesar pentru contactul cadrului plasei pe întreaga suprafață a acesteia cu rama ferestrei, plus spațiu necesar montării balamalelor și a pieselor de închidere. Și vom avea nevoie de spațiu și pentru a putea scoate plasa la nevoie, din balamale.

De obicei, rama ferestrei ar trebui să ne permită acest lucru, întrucât înălțimea exteriorului ramelor profilelor din PVC - în medie - este de 60-65 mm.

Depinde doar de cât de adânc s-a montat fereastra în șpaletul exterior, sau ce grosime de izolație termică s-a adăugat ulterior peretelui.

secțiune fereastră încastrată în perete - explicație cotă vizibilă toc

Cota vizibilă toc

trebuie să permită atât instalarea corectă a balamalelor și a sistemului magnetic de închidere, cât și contactul corect al cadrului plasei cu tocul ferestrei.
Adică rama plasei să se așeze în întregime pe tocul ferestrei.

Pe lângă acest lucru, trebuie să avem un spațiu suficient și între partea superioară a cadrului plasei și perete (șpaletul superior), pentru a putea scoate plasa din balamale, la nevoie.
Plasa se scoate prin ridicare, spațiul minim necesar este de 15mm.

Pentru a putea fi atins acest deziderat, vă recomandăm, ca această cotă să fie de minim 40mm pe fiecare latură în parte!

Este necesar un cadru suplimentar?

Dacă "cota vizibilă toc" nu ne permite montarea plasei, avem nevoie de un cadru suplimentar. Acest cadru îl confecționăm de obicei din profil dreptunghiular din aluminiu, de obicei 20mmx40mm, sau 40mmx40mm.

Acest cadru se montează pe exteriorul ferestrei, care ne va permite atât prinderea cât și funcționarea corectă a plasei.

Cadrul suplimentar se folosește și în cazul în care se monteaza plase la uși de intrare. Este nevoie de cadru distanțier, pentru că mânerul ușii ar lovi plasa și nu ar permite închiderea ramei.

Garnitură de adaos

Sunt situații, când nu toate laturile ferestrei sunt în același plan. De obicei se întâmplă acest lucru la unele ferestre în două canate, unde montantul mobil al canatului secundar este mai în interior decât tocul ferestrei.

În acest caz, dacă diferența e mare, folosim o bandă de cauciuc autoadezivă, lipită pe plasă, pentru a umple golul dintre rama plasei și rama ferestrei.

Cereți o ofertă de plase:

cere ofertă de plase tânțari

Experiență din 2004

Cereți o ofertă!

Recomandați-ne!

follow me on facebook