Bizzpluss Termopan BRASOV Termopane REHAU

termopan brasov, termopane brasov, bizzpluss, tamplarii, pvc, ferestre, usi culisante, glisante, plase insecte, rulouri

Glafurile pentru ferestre, accesorii tot mai apreciate

Cresterea sustinuta inregistrata in ultimii ani de sectorul tamplariei termoizolante a impus un trend ascendent si altor domenii nisate, unul dintre acestea fiind cel al accesoriilor, respectiv al glafurilor.

Importanta folosirii glafurilor in lucrarile de tamplarie termoizolanta este din ce in ce mai cunoscuta, anual un numar tot mai mare de clienti incluzand in comenzile lor si aceste sisteme. De altfel, cea mai mare pondere din totalul sistemelor de glafuri exterioare profesionale o detin cele din aluminiu, iar cele din interior fiind deţinute de cele din PVC.

Motivele care l-ar determina pe un client sa-si doreasca o tamplarie moderna din PVC, aluminiu sau lemn stratificat sunt multiple. Insa, de cele mai multe ori, aceasta dorinta de a-si imbunatati calitatea spatiului vitrat se rezuma doar la montarea ferestrelor noi, neglijand elementele auxiliare ce pot imbunatati functionalitatea acestora. Spre exemplu, glafurile interioare si cele exterioare, ce captusesc parapeturile din dreptul ferestrelor, constituie de foarte multe ori un accesoriu de baza pentru acestea.

Glafurile pentru ferestre, accesorii tot mai apreciate

Specialistii care activeaza in domeniul tamplariei considera o lucrare finalizata si cu un rezultat bun, acea lucrare la care s-au montat si glafurile interioare si exterioare. De ce? Pentru ca pe langa nivelul estetic, glafurile detin si o importanta coordonata functionala, protejand imobilul respectiv. De altfel utilizarea glafurilor exterioare de ferestre constituie una dintre metodele eficiente si ieftine in protectia fatadelor la infiltratii. De asemenea, elementul stilistic pe care il aduc glafurile se manifesta atat in exterior, cat si in interior. Sa nu uitam ca aceste accesorii ale sistemelor de tamplarie sunt serios luate in considerare de catre designerii de interioare, acestia integrandu-le in proiectele lor, iar in functie de latime pot fi folosite ca si suport pentru o serie de obiecte ce vor crea un ambient placut.

In prezent, glafurile sunt realizate din materiale moderne, eficiente, estetice si durabile, avand prevazute o gama completa de elemente precum capace de protectie, folii fonoprotectoare, materiale moderne de montaj etc. Glaful de fereastra completeaza cu succes tamplaria moderna (indiferent de tipul profilului folosit - aluminiu, PVC, lemn stratificat) cu geam termopan, prin rezistenta (fara intretinere) in timp, dar si prin design.

Piata accesoriilor pentru tamplarie cunoaste in acest moment un numar mare de firme care detin in portofoliul lor astfel de produse, o caracteristica esentiala fiind prezenta glafurilor in oferta tuturor firmelor importante de tamplarie.

Glafurile interioare au rol estetic si de protectie mecanica

Glafurile de interior au rolul de a proteja parapetul inferior impotriva degradarii mecanice a zidariei a acestei zone. De cele mai multe ori, fereastra nu se aliniaza la fata interioara a peretelui si, in urma introducerii ferestrei in golul de zidarie, ramane de reparat cu tencuiala diferenta dintre planul interior al peretelui si planul interior al ferestrei. Aceasta reparatie se poate face usor cu tencuiala pe laturile verticale si in partea superioara a ferestrei, dar partea inferioara va servi de multe ori ca spatiu de sprijin pentru ocupantii acelei incaperi. Astfel, ea se poate degrada in timp si, pentru a preveni acest lucru, e bine sa se protejeze cu un glaf interior.

Gama materialelor disponibile pe piata pentru aceste glafuri interioare consta in:

a) cele din PVC lamelar - au costurile cele mai mici, insa si posibilitatea de deformare este mare; finisarea riguroasa a suprafetei de sprijin este obligatorie inainte de montarea acestui tip de glaf, calitatea glafului montat depinzand foarte mult de planeitatea finisajului.

b) cele din PVC cameral – ofera o rigiditate mult mai mare a glafului. Grosimea lor da posibilitatea finisarii lor laterale prin aplicarea unor capace ornamentale pe capete.

c) cele din mase lemnoase – reprezinta varianta traditionala de realizare a glafurilor, au o rigiditate foarte buna si de multe ori nu necesita o reparatie riguroasa a suprafetei suport, insa trebuiesc tratate impotriva infiltratiilor de apa in stare lichida si de vapori.

d) cele din marmura naturala sau imitatie – au costurile cele mai ridicate, sunt cele mai rigide, insa dau senzatia de rece la atingere.

Principalele avantaje ale glafurilor de interior din PVC cameral sunt:

  • design placut, oferind luminozitate incaperii
  • sunt disponibile in mai multe nuanţe de culori: alb, imitaţie de marmură, mahon, stejar auriu, stejar rustic etc
  • rigiditate ridicata si greutate redusa datorita golurilor interioare;
  • rezistente la factori chimici, termici si mecanici, fiind usor de intretinut.
  • inalt nivel calitativ;
  • rezistenta la apa;
  • nu necesita vopsire sau intretinere speciala;
  • intretinere usoara;
  • neinflamabile;
  • se potrivesc tuturor tipurilor de ferestre

Glafurile de interior trebuie sa ramana in consola fata de planul peretelui cat mai putin cu putinta, o data din considerente de rezistenta si apoi pentru a nu impiedica fluxul de aer cald, provenit de la radiatoare, sa ajunga pe suprafata ferestrelor. Distanta maxim recomandata ar fi de 50 mm.

Glafurile exterioare au rolul de a preveni infiltratiile apei pe sub ferestre

Glafurile exterioare au ca rol principal prevenirea infiltratiilor de apa meteorica in interiorul peretelui, prin zona de jonctiune a zonei vitrate cu zona opaca, de perete. Sistemele de glafuri exterioare protejeaza eficient zidaria si fatada locuintei in zona ferestrei impotriva inghetului, a patrunderii apei si murdariei. Avand in vedere faptul ca ele vor fi sub incidenta intemperiilor si a radiatiilor solare directe, gama de materiale utilizate pentru realizarea lor se limiteaza la cele ce pot rezista la astfel de agresiuni, cum ar fi aluminiul sau marmura. PVC-ul, pe langa faptul ca se zgarie usor, are o rezistenta limitata la radiatia UV iar lemnul nu rezista foarte bine la actiunea apei asupra lui.

Mult timp clientii care comandau tamplarie termoizolanta evitau sa achizitioneze si glafurile, gandindu-se ca vor face o economie. Dar aceasta este doar o aparenta, pentru ca, in realitate, lipsa glafurilor provoaca o degradare a fatadei cladirii, care va necesita investitii suplimentare pentru reparatiile fatadei.

Potrivit specialistilor, glafurile de exterior pot fi realizate si din materiale precum marmura, spuma dura expandata, tabla zincata, mozaic etc, ce au drept caracteristici rezistenta la UV si la apa, rezistenta mecanica sporita.

Un element important in forma glafului exterior il reprezinta „ruperea de picatura“ a acestuia, un detaliu care nu permite inaintarea apei, prin capilaritate si adeziune, catre interiorul peretelui, pe sub glaful exterior. Astfel, la glafurile care prezinta acest detaliu, apa, in stare lichida, se aduna in acea zona unde formeaza picatura si, sub greutatea proprie, cade, evitand astfel deplasarea apei in plan orizontal catre perete. Traiectoria picaturii de apa in cadere libera nu este perfect paralela cu suprafata exterioara a peretelui, ci tinde sa se apropie de aceasta. Experimental s-a constatat ca distanta minim recomandabila de la fata exterioara a peretelui pana la ruperea de picatura a glafului ar trebui sa fie de circa 30 mm.

In cazul glafurilor exterioare cu o latime mare, peste 200 mm, e posibil ca zgomotul produs de picaturile de ploaie cazute pe suprafata acestuia sa devina deranjant. Solutia de atenuare a acestui zgomot se realizeaza prin aplicarea unei benzi cauciucate autoadezive, care, modificand grosimea sectiunii profilului de glaf, impiedica transmiterea undei fonice.

Cea mai facila metoda de fixare a ambelor tipuri de glafuri, atat cele interioare cat si cele exterioare, se face prin lipirea acestora pe suprafata de zidarie cu ajutorul siliconului universal. Acesta se poate aplica continuu, intr-unul sau doua cordoane de adeziune sau zonal in puncte de fixare, insa foarte important este momentul fixarii lor, deoarece siliconul nu face priza pe materialele umede. E bine sa se evite montarea glafurilor de exterior in zilele ploioase si a glafurilor de interior pe suprafete proaspat finisate.

In concluzie, instalarea unei ferestre accesorizate cu glafuri poate decurge in trei etape. Prima: montarea ferestrei si spumarea ei perimetrala. A doua: refacerea tencuielii interioare, pentru a oferi un suport bun glafurilor interioare. Si a treia: fixarea glafurilor, intr-un moment in care suprafetele de adeziune a siliconului sunt bine uscate.

Chiar daca aceste glafuri nu se monteaza odata cu ferestrele in sine, recomandabil ar fi ca proiectarea si instalarea ferestrelor sa se faca tinandu-se cont de aplicarea lor ulterioara. De aceea, un ajutor foarte mare il pot oferi profilele distantier clipsate sub ferestre, de care glafurile se pot prinde, realizand astfel fixarea lor suplimentara de ferestre. Acest distantier permite aplicarea glafurilor sub conturul tocului de fereastra, realizand o mult mai buna hidroizolare intre glaful exterior si fereastra si o eleganta sporita a imbinarii glafurilor de interior cu fereastra. In aceste conditii trebuie avut grija ca la instalarea ferestrei in golul de zidarie, sa ramana suficient spatiu de prindere a glafurilor exterioare pe profilul distantier clipsat sub fereastra, iar la refacerea tencuielii interioare, sa nu se acopere acest profil cu mortar.

Si prin acest exemplu, se demonstreaza ca buna calitate a unui lucru bine facut se realizeaza nu numai prin utilizarea materialelor de buna calitate dar si prin atentia acordata micilor detalii si a rabdarii de a face operatiile de instalare pas cu pas si la timpul lor.

Ing. Dragos Sima

Sursa articol: www.gff.ro