Bizzpluss Termopan BRASOV Termopane REHAU

termopan brasov, termopane brasov, bizzpluss, tamplarii, pvc, ferestre, usi culisante, glisante, plase insecte, rulouri

Apariţia mucegaiului în locuinţe

Stiaţi că mucegăirea începe în momentul în care cel puţin 42 de ore satruaţia în vapori a aerului este de peste 75%?

Mucegaiul este o ciupercă, a cărei spori – vrem, nu vrem - sunt prezente aproape tot timpul şi pretutindeni. Sporii sunt permanent în aer, dar mucegăirea nu începe decât dacă aceşti spori găsesc un mediu propice pentru a se dezvolta.

Petele de mucegai apar prima dată în acele locuri, unde umiditatea este mai ridicată, condiţie imperios necesară formării mucegaiului. Pe suprafeţele uscate, bine ventilate şi la temperaturi adecvate mucegăirea nu se formează.  Dacă răul s-a produs deja, schimbarea condiţiilor de mai sus (uscarea suprafeţelor, ventilarea corespunzătoare şi creşterea temperaturii) stopează răspândirea mucegaiului.

Nu este nevoie deci de cumpărarea rapidă de diferite soluţii antimucegai, pentru că dacă nu eliminăm cauzele formării igrasiei, atunci simptomele dispar doar temporar, deoarece după descompunerea şi eliminarea substanţelor active din “chimicale” igrasia revine în forţă. Este nevoie de o schimbare generală calităţii mediului ambiant din locuinţă (poate unor persoane această schimbare necesită în primul rand o schimbare de mentalitate! )

Punctul de rouă

Mucegaiul se formează şi în locurile în care umiditatea din aer condesează pe suprafeţele reci. Acest fenomen – condensul – se întâmplă în locurile, unde temperatura obiectelor este sub “punctul de rouă”.

Ce este punctul de rouă? Acel prag de temperatură, la care umiditatea din aer se transformă în picături de apă.  Probabil fiecare s-a întâlnit cu situaţia în care pe o sticlă de băutură scoasă din frigider apar picături de rouă. Acest lucru se poate explica astfel: Temperatura sticlei este mult sub punctul de rouă, şi răceşte aerul din imediata apropiere a sa. Temperatura aerului rece scade sub punctul de rouă, condensând umiditatea din aer pe suprafaţa rece a sticlei.

În locuinţe, pereţi mai reci decât mediul ambiant pot fi pereţi cu izolaţie termică deficitară, (pereţi din beton, pereţi subţiri expuşi la frig, etc). Acolo unde tempratura acestor pereţi este sub punctul de rouă, apare fenomenul condensului. (efectul sticlei scoasă din frigider).

Ce putem face împotriva formarii de mucegai?

Trei lucruri importante:

  1. Încălzirea pereţilor.

Cum? În primul rând prin izolarea lor. Un perete bine izolat  are o suprafaţă interioară mult mai caldă, decât un perete neizolat. Prin izolarea peretelui împuscăm trei iepuri deodată:

  • micsorăm pierderea de energie termică, deci ne reducem costurile cu încălzirea,
  • izolaţia peretelui sporeşte şi izolaţia fonică a acestuia, în consecinţă sporim confortul locuinţelor şi din acest punct de vedere
  • eliminăm una din principalele cauze ale formării igrasie
     2.  Eliminarea surselor generatoare de umiditate

Cum? În primul rând trebuiesc identificate cauzele formării umidităţii excesive. (cu acest lucru se ocupă un alt articol al site-ului nostru), şi eliminate rând pe rând aceste cauze.

  1. Ventilarea corespunzătoare a locuinţei

Dacă putem "ţine în frâie" umiditatea aerului, practic facem imposibilă apariţia mucegaiului. Este deci foarte necesară aerisirea frecventă a încăperilor, prin acest lucru aerul umed din locuinţă se schimbă cu aer uscat de afară.

Ventilaţia adecvată se referă şi la mişcarea aerului în interiorul locuinţei. De obicei, aerul se mişcă în permanenţă în încăperile încălzite: aerul din jurul radiatoarelor, caloriferelor, sobelor etc. se încălzeşte, în consecinţă se dilată, densitatea ei scade, deci devine mai uşoară şi se ridică, şi împinge aerul mai rece în jos.  Deci într-o locuinţă avem o permanentă mişcare a aerului. Dacă această mişcare se produce şi la nivelul pereţilor, ne usucă pereţii. (gândiţi-vă la principiul funcţionării uscătorului de păr). Dacă - din diferite motive această mişcare nu se poate produce, pericolul de formare a mucegaiului este mai mare. Aşa se poate explica apariţia mucegaiului în spatele mobilelor, în colţurile formate de către pereţi, etc

Pentru a uşura mişcarea aerului peste tot lângă pereţi, vă recomandăm să nu acoperiţi sursele de încălzire (glafuri prea late, calorifere prost instalate, îngropate, acoperirea cu rufe, etc.) şi lăsarea între pereţi şi mobilier o distanţă de cel puţin 5 cm.

Stabilirea punctului de rouă

Punctul de rouă se stabileşte în funcţie de umiditatea şi temperatura aerului. Aflarea valorii exacte a punctului de rouă ne ajută la controlul deplin al eliminării formării igrasiei.

Exista pe piata senzori speciali de masurare a umiditatii şi temperaturii.  Daca va achizitionati un astfel de senzor si il conectati printr-un port USB la calculatorul sau laptop-ul DVS acesta vă va măsura constant temperatura şi umiditatea aerului, şi din aceste valori vă calculează exact valoarea punctul de rouă.

Prin utilizarea acestui senzor putem afla din timp despre pericolul formării condiţiilor ideale apariţiei igrasiei. Şi dacă aflăm din timp, putem remedia din timp, deci putem preveni formarea şi apariţia mucegaiului.