Bizzpluss Termopan BRASOV Termopane REHAU

termopan brasov, termopane brasov, bizzpluss, tamplarii, pvc, ferestre, usi culisante, glisante, plase insecte, rulouri

Geamul termopan

Geamul termoizolant (termopan) reprezintă un ansamblu format din min. două foi de sticlă, între care există un mediu gazos (aer sau argon), etanşate (sigilate) perfect, avand rolul de a reduce transferul termic şi fonic.

O foaie de sticlă simplă, cu grosimea de 4 mm transferă 90% din căldură - o pierdere foarte mare, Factorul U are valoarea 5,4 W/m2K.

Un geam termoizolant, alcătuit din două foi de sticlă float, avand aer intre cele doua foi de sticla, are valoarea U = 2,8 W/m2K.

Un geam termoizolant, alcătuit din două foi de sticlă, din care una simplă, iar cealaltă cu depunere low-e (low emisivity), are Factorul U cu valoarea 1,4 W/m2K, iar dacă între cele două foi de sticlă se introduce argon, acest coeficient scade la 1,1 W/m2K

Tipuri de sticla

  • Geam float simplu
  • Geam float -colorat în masă
  • Geam Low-E (emisivitate scăzută)
  • Geam reflexiv
  • Geam duplex, triplex, antiefracţie, antiglonţ
  • Geam sablat sau corodat cu acid
  • Geamuri ornament

Cum functioneaza?

Ce izoleaza de fapt?

Multi cred, ca sticla in sine. Cu cat mai multe foi de sticla, cu atat se imbunatateste izolatia.

Neadevarat! Sau - partial adevarat!

Sticla este relativ un bun conductor termic. Dar - in cazul ferestrelor - sticla formeaza o bariera intre aerul din exterior si aerul din interior al locuintei, nu lasa ca cele doua medii sa se amestece. Are acelasi rol ca si paharul pentru apa: nu lasa sa se amestece apa din pahar cu ce-i in afara paharului.

Dar, daca in pahar vom pune ceai fierbinte, si paharul il vom pune intr-un recipient de apa rece? Vom vedea, ca - fara sa se amestece ceaiul cu apa, ceaiul se va raci destul de repede in pahar. Cum? Prin radiatie.

Caldura va trece prin sticla foarte usor. Dar daca punem ceaiul fierbinte, cu pahar cu tot, intr-un pahar mai mare, iar dupa aceasta il punem in recipientul cu apa rece, vom observa, ca ceaiul se va raci mult mai greu. De ce? Pentru ca avem o "perna de aer" in jurul paharului cu ceai. Si aerul izoleaza mult mai bine, decat sticla. Acesta este principiul de baza al geamului termoizolant.