Bizzpluss logo
termopane-logo-header-big
termopane-logo-header-small

Bizzpluss Termopan Brasov
Rehau & Salamander

Usi de interior glisante sau culisante din aluminiu

Ce este usa culisanta sau usa glisanta?

Usa glisanta incastrata din aluminiu, in doua canate

Este o usa care se deschide prin alunecarea laterala a foii de usa.

Usile glisante pot fi:

  • Aplicate. Foaia de usa, care acopera golul usii culiseaza pe langa un perete.
  • Incastrate. Golul va fi acoperit de una sau mai multe foi de usa, care la deschidere se strang suprapuse, una langa alta.

Care este diferenta intre usile glisante si usile culisante?

In principiu niciuna.
Ambele denumiri se potrivesc, desi termenul de "usa glisanta" se potriveste parca un pic mai bine sistemului descris mai jos, decat cea de "usa culisanta", pentru ca prin termenul de culisare se intelege o alunecare a unei piese peste o alta piesa, presupunand o frecare mai pronuntata.

Iata ce spune DEX-ul:

  • Glisare: Deplasare a unei piese de-a lungul altei piese, printr-o frecare minimă.
  • Culisare: A pune în mișcare o piesă mobilă de-a lungul unui canal făcut într-o bară.

Deoarece diferentele intre cei doi termeni sunt mici si neconcludente, iar ambii se potrivesc usilor noastre, vom folosi in continuare ambele variante.

Cum functioneaza usa glisanta?

Rola dubla usa glisanta

In cazul nostru, glisarea usii se efectueaza, pe niste role (pe partea inferioara a usii), care se deplaseaza pe o sina. Rolele preiau greutatea partii mobile, si ajuta la manevrarea usoara a acesteia. In partea de sus, usa este doar ghidata de sina superioara.

Cum etanseaza usa culisanta?

Usa glisanta incastrata din aluminiu, in doua canate

Etansarea usii se realizeaza cu niste perii.

Periile sunt montate pe fiecare latura a usii, izoland destul de eficient atat fonic cat si termic.

Perie usa glisanta

Desigur, etansarea nefiind efectuata prin presarea profilului pe garnituri de cauciuc (ca la usile sau ferestrele din pvc cu inchidere multipunct), nu trebuie sa ne asteptam la o etansare perfecta, ermetica. Din aceasta cauza acest tip de usi nu se recomanda a fi folosite intre spatii cu diferente mari de temperatura intre ele.

Usile glisante din aluminiu se folosesc de regula ca usi de interior, intre doua spatii incalzite.

De ce sa folosim usi glisante de interior?

Avantajul cel mai mare al usilor glisante este, ca nu ocupa spatiu de deschidere, foaia mobila a usii culiseaza de regula ori pe langa un ochi fix, ori pe langa un perete.
Astfel se poate eficientiza spatiul util al locuintei.

In cazul in care usile culisante se folosesc la casele cu mansarda sau etaj, ele sunt foarte eficiente iarna in blocarea urcarii aerului cald de la parter catre nivelele superioare, stopand supraincalzirea incaperilor de sus si ajutand la pastrarea unei temperaturi confortabile la parter.
Evident, acest lucru ajuta la eficientizarea comfortului termic in locuinta si scaderea costurilor de incalzire.

Totodata, daca le folosim la bucatarie, aceste usi pot fi o bariera contra propagarii mirosurilor neplacute in toata casa.

Usile culisante din aluminiu au un aspect elegant, utilizarea profilelor de aluminiu suple dar si robuste permit eficientizarea controlului luminii prin folosirea de vitraje relativ mari.

Vitrarea usilor culisante

De regula, daca se opteaza pentru o vitrare transparenta, recomandam folosirea geamului laminat (geamul duplex sau antiefractie), pentru ca in cazul unui acceident, acest tip de geam nu produce cioburi care sa raneasca pe cineva.

Asigurarea intimitatii incaperilor se poate realiza folosind vitraje cu geam de tip ornament, oglinda, sau chiar panel termoizolant sau profile de tip lambriu.

Culori disponibile

Usile glisante pot fi usor integrate in designul incaperilor prin folosirea profilelor de culori standard (alb, maro sau gri) sau imitatie de lemn (stajar auriu, nuc, mahon), dar la cerere, aceste profile pot fi vopsite in orice culoare RAL, sau imitatii de lemn mai putin utilizate.

Culori disponibile rame usi culisante

Evident, vopsirea speciala presupune costuri in plus!

Experiență din 2004

Cereți o ofertă!

Recomandați-ne!

follow me on facebook