Important:
Usa de intrare creeaza prima impresie a celor care te viziteaza, reprezinta cartea de vizita a casei. Prin urmare, ea trebuie sa arate bine si sa se incadreze in imaginea de ansamblu a casei.
Dar, pe langa aspectul usii este la fel de important sa tinem seama si de necesitatea de izolare, manevrabilitate, fiabilitate, protectie.
Usile de intrare trebuie:
Usile de intrare se confectioneaza din profile special concepute pentru usi. Ele sunt mai late, mai robuste, permitand introducerea in ele a mecanismului de tip "broasca" si a butucului "yala", dar si a unor armaturi de otel mai groase, decat la ferestre.
Usile - spre deosebire de ferestre - pot avea doua tipuri de deschidere: spre interior sau spre exterior. Orice tip de deschidere am alege insa, baghetele care sustin panelul sau geamul termopan trebuie sa fie pe partea interioara a usii!
Usile de intrare - pentru a fi etanse (atat din punct de vedere termic cat si fonic) - trebuie dotate neaparat cu praguri!
Pragurile de usa pot fi de doua feluri:
Pragrile de tip "toc inchis" etanseaza mai bine. Se recomanda a fi folosite la usi rezidentiale, unde membrii familiei se pot usor obisnui cu pragul mai inalt.
Pragul de aluminiu este un prag mai rezistent, se poate calca pe el. Se recomanda a se folosi la usi cu circulatie intensa, pentru a preveni impiedicarea persoanelor (de obicei la cladiri publice, magazine, usi de intrare in scara de bloc, etc).
Intrucat usile de intrare sunt mai robuste si mai grele decat ferestrele, necesita balamale speciale.
Balamalele de usa pot suporta cu usurinta usi de pana la 120-150kg, fara a se deteriora.
Deoarece usile sunt mai grele si mai intens folosite decat ferestrele, posibilitatea de a se deregla, de "a se lasa" este mai mare.
Din acest motiv, la balamalele de usa exista o posibilitate mai mare de reglaj, atat in plan vertical, cat si orizontal.
In functie de dimensiuniea si greutatea usii, se recomanda a se folosi minim 3 sau 4 balamale pe canat.